امام حسین علیه السلام و روشهای امر به معروف
1-روش گفتاری
با زبان ،دوست ودشمن ،حاکم و محکوم ،رعیت و حاکمان جور،همه را نصیحت میکرد و هشدارمیداد ،میترساند ،به خوبیها سفارش میفرمود ،و از زشتیها باز میداشت .
و در عمل نیز انواع برخوردهای رفتاری را به تجربه گذاشت ،و مراحل دقیق نظارت ملی را رعایت فرمود ،وحجت را بر همگان تمام کرد ،و در این راه از چیزی نتترسید و از قدرتی نهراسید که به حق در زیارت آن خون خدا می گوییم :
گواهی میدهم که تو ای حسین علیه السلام به معروف و خوبیها سفارش کردی و از زشتیها بازداشتی ،و خدا و رسولش را اطاعت کردی تا بشهادت رسیدی . (بحارالانوار .ج101.ص200)
امام با تمام روشها تبلیغ کرد و برای بیداری مردم و تشویق آنان به خوبیها ،و بازداشتن همگان از بدیها ،از تمام روشها استفاده کرد
و با روشهای گوناگون نطارت ملی با دشمنان برخورد نمود .
باایراد سخنرانیها در مدینه ،مکه ،منزلگاههای بین مکه و کوفه ،میان دو لشگر کوفه و خودی در منزل بیضه ،درروز عاشورا درهنگامه خون و شهادت و همه جا از شیوه ای گفتاری استفاده کرد که بهترین و عالیترین شیوه ها و روشهای فردسازی ،جامععه سازی و زنده نگهداشتن ارزشهای اسلامی است .
2- روش الگوسازی
هرکس میخواست قرآن مجسم را بنگرد ،ارزشهای اخلاقی مجسم را بنگرد ،الگوهای کامل ایثار و تقوا و راستی را مشاهده کند ،به امام حسین علیه السلام و فرزندان و یارانش می نگریست که:
توجه به نماز و دعا و نیایش آنحضرت و فرزندانش زبانزد بود
حجاب زنان و فرزندانش یادآور قرآن و سنت پیامبر ص و احکام دین بود
اما در راه و رسم زندگی و روش برخورد با دوست و دشمن برای همگان سرمشق بود .
شجاعت و مردانگی ،شهامت و دشمن ستیزی آن بزرگ بی همانند بود
گذشت و ایثار و جوانمردی امام ضرب المثل بود
پاکی وطهارت خاندان پیامبر ص سمبل انسانها بود .
پیام امام علیه السلام این بود که :
اگر میخواهی دیگران اصلاح کنی ،جامعه را بسازی ،از خود شروع کن ،خودرا بساز
منبع کتاب :پیامهای عاشورا و جایگاه آن در نهج البلاغه . محمددشتی )