ضمیرناخودآگاه
ضمیر نا خودآگاه:
مغز انسان قابلیت های خارق العاده ایی دارد بطوریکه از آن ،به پیچیده ترین رایانه جهان یاد میکنند .و کار یک ثانیه مغز انسان برابر است با صد سال کار یک سوپر کامپیوتر که میتواند 4 میلیون محاسبه در ثانیه انجام دهد .
انسان دو نوع ضمیر دارد . ضمیر خود آگاه و ضمیر نا خود آگاه .
ضمیر خود آگاه انسان پست فرماندهی وجود است که در واقع همان منِ آدمی است .این ضمیر تصمیم گیری و تجزیه و تحلیل و ارزیابی امور زندگی را به عهده دارد .
ضمیر نا خود آگاه انسان پست اجرایی بدن را به عهده دارد .کنترل تمام اعضا و جوارح بدن را ، بطور غیر ارادی کار میکنند را به عهده دارد ،از جمله قلب،کلیه ، ریه ها ،معده و … و در یک کلام کنترل و اداره تمام سلولهای بدن انسان .
از سوی دیگر ضمیر نا خود آگاه باورهای انسان را میسازد ،اعتماد به نفس را شکل میدهد و روحیه افراد را در هر لحظه ایجاد می کند.
نحوه باور سازی ضمیر ناخودآگاه :
در سوره بقره و اسرا از اموختن علم اسما ء و سخن نیکو زدن یاد شده:
«وَعَلَّمَ آدَمَ الأَسْمَاء كُلَّهَا ثُمَّ عَرَضَهُمْ عَلَى الْمَلاَئِكَةِ فَقَالَ أَنبِئُونِي بِأَسْمَاء هَؤُلاء إِن كُنتُمْ صَادِقِينَ»(31بقره)
و همه اسماء را به آدم آموخت سپس آنها را بر فرشتگان عرضه كرد و فرمود: «اگر راست مى گوييد، اسامى اينها را به من خبر دهيد».
وَ قُلْ لِعِبادِی یَقُولُوا الَّتِی هِیَ أَحْسَنُ إِنَّ الشَّیْطانَ یَنْزَغُ بَیْنَهُمْ إِنَّ الشَّیْطانَ کانَ لِلاْ ِنْسانِ عَدُوّاً مُبِیناً( 53 اسرا)
به بندگانم بگو: «سخنى بگویند که بهترین باشد»! چرا که شیطان، میان آنها فتنه و فساد مى کند; همیشه شیطان دشمن آشکارى براى انسان بوده است!
از دو آیه بالا در میابیم که ضمیر نا خود اگاه انسان همه کلمات را به دقت خارق العاده ایی شناخته و به محض شنیدن یک واژه معنی دار ، چه مثبت و چه منفی ،آنرا مورد تجزیه و تحلیل قرار داده است و با تکرار مکرر ، آنرا بزرگ میکند و طبق فرموده ای خداوند واژه ها باید بهترین باشند.
دانشمندان دانشگاه هاروارد در استنفورد در قرن اخیر به این نتیجه رسیده اند که رمز موفقیت در تکرار کلمات مثبت است .انسانهای هوشیار در وادی زندگی مدام در حال تکرار خاطرات خوب و کلمات مثبت هستند .
سوره سجده .ایه 7
الَّذِي أَحْسَنَ كُلَّ شَيْءٍ خَلَقَهُ وَبَدَأَ خَلْقَ الْإِنسَانِ مِن طِينٍ
آن كسي است كه هر چه را آفريد ، نيكو آفريد ، و آفرينش انسان ( اوّل ) را از گل آغازيد.
بر اساس این آیه جهان سراسر خیر محض است.و در واقع احساس ما نسبت به زندگی و حوادث ،نتیجه تفسیر ما از حوادث است .فرد خوش بین بهترین تفسیر را از اتفاقات زندگیش دارد.
در تفسیر ایه 7 سوره سجده :
« أَحْسَنَ » : زيبا و آراسته و پيراسته كرد . يعني كاخ عظيم خلقت را بر « نظام احسن » آفريده است و كاملتر و زيباتر از آن تصوّر نميشود . به گونهاي كه ميان همه موجودات پيوند و هماهنگي است و به هر كدام آنچه را به زبان حال خواسته است عطاء فرموده است ( نگا : طه / 50 ) . « طِينٍ » : گِل . يعني مخلوق برجسته انسان نام را از موجود ساده و كم ارزش گِل آفريده است و او را گُل سرسبد جهان خلقت كرده است و شاعر در اين باره چه نيكو سروده است : دهندهاي كه به گُل نَكهت و به گِل جان داد.
وقتی انسان خردمند و هشیار در میبابد جهان خلقت بر نظام احسن و لطف و محبت خداوند خلق شده ،در وجود خود از این همه لطف و رحمت خداوند احساس شادمانی میکند و قرآن کریم این شادمانی را در سوره یونس ایه 58 تائید میکند:
قل بِفَضلِ اللهِ و برحمَتِه فبِذلِكَ فليَفرَحوا هو خَير مِمّا يَجمَعون
بگو پس باید به فضل خدا و بخشایش او شاد باشند که آن بهتر است از آنچه جمع میکنند .
(تفسیر طبری .ج5.صفحه 178): ای پیامبر به مردم بگو اگر خواستید به چیزی دل خوش شوید و شادمان گردید به فضل و رحمت خدا دل خوش شوید که آن را بر شما نازل فرموده و محمد(صلی الله علیه و اله ) را بسوی شما فرستاده است .زیرا شما به وسیله آن دو می توانید نعمت دائمی و جاویدان را برای خود تحصیل کنید که بهتر از این دنیای نا پایدار است.
امروزه دانشمندان علم پزشکی معنقدند که سهم عظیمی از تاثیر داروها به بدن مریض اثرات تلقینی حاصل از مصرف آن داروهاست که نقش کاتالیزور را در شفای بیمار دارد.در تکنولوژی امروز از شبه داروها استفاده میشود که اثرات تلقینی آنها باعث درمان شده است.
«در حديث قدسي وارد است كه خداوند عزّوجلّ ميفرمايد:
وَرَدَ فِي الْحَدِيثِ الْقُدْسِيِّ: إنَّ لِلَّهِ عِبَادًا أَطَاعُوهُ فِيْمَا أَرَادَ، فَأَطَاعَهُمْ فِيمَا أَرَادُوا؛ يَقُولُونَ لِلشَّيْءِ: كُنْ فَيَكُونُ.
حقّاً براي خدا بندگاني هستند كه او را در آنچه بخواهد اطاعت ميكنند، پس خدا نيز آنها را در آنچه بخواهند اطاعت ميكند؛ آنها به چيزهائي كه بخواهند تحقّق پيدا كند ميگويند: بشو ميشود.»
این تعبیری که خدای رحمان از قدرت انسان دارد بیانگر این واقعیت است که در این جهان علاوه بر قدرتهای فیزیکی و طبیعی انسان ،برای او قدرت دیگری متصور است و آن قدرت متافیزیکی اوست ،
که میتواند تواناییهای بی کرانی از خود نشان دهد .