راه کارهایی عملی و معنوی برای دخترانی که خواستگار ندارند اما قصد ازدواج دارند ؟
راهکارهای عملی و معنوی برای دخترانی که خواستگار ندارند و قصد ازدواج دارند :
1- گاهى اوقات موانعى بر سر راه آمدن خواستگاران وجود دارد كه يكى از اين موانع در برخى از موارد خانواده دختر هستند. يعنى اگر خانواده دختر به يك ويژگى ياصفت ناپسند اجتماعى، ظاهرى، اخلاقى و يا مذهبى در بين فاميل، آشنايان و همسايه ها شناخته شوند، در اين صورت طبيعى است كه ديگران تمايلى به ارتباط برقراركردن با چنين خانوادهاى نداشته باشند. اين امر نيز بايد مورد توجه خانواده ها قرار گرفته و در صورت لزوم تغييرات لازم را در نحوه برخورد و صفات اخلاقى وآداب اجتماعى خود ايجاد نمايند تا زمينه ازدواج دختران آنها فراهم گردد.
2- يكى ديگر از موانع آمدن خواستگاران وجود ويژگى هاى ظاهرى، جسمانى و اخلاقى ناپسند در خود دختر مىباشد. يك ويژگى
اخلاقى زشت مثل حسود بودن، مغرور بودن، تندخويى يا… سبب پا پس كشيدن خواستگاران و سطحى شدن روابط فرد با ديگران
خواهد شد. رعايت نكردن آداب اجتماعى در گفتار و رفتار سبب بد جلوه كردن انسان در نظر ديگران خواهد شد. همچنين وضعيت ظاهرى هر فرد نشانه و ملاكى است براى تشخيص دادن آنچه كه در ذهن و قلب او مى گذرد، بنابراين اگر خانمى با ظاهرى شلخته، نامنظم و نامرتب در اجتماعات حاضر شود و يا اينكه شئونات دينى و عرفى را در پوشيدن لباس، آراستگى و آرايش رعايت نكند حتماً برداشتهاى نادرستى از او در فكر ديگران شكل خواهد گرفت كه اين مسأله خود مانع بزرگى بر سر راه ازدواج خواهد بود.
3- گاهى اوقات هم موانعى در اين مسأله دخالت دارند كه ما انسانها از درك و برطرف كردن آنها عاجز هستيم. مثل اينكه گاهى اوقات مصلحت انسان در كارى كه آن را مى خواهد و بر آن اصرار دارد نيست، اما او متوجه نيست. قرآن كريم در اين زمينه كه انسان نمى تواند هميشه صلاح خود را درست تشخيص دهد و گاهى اوقات چيزى را مى خواهد كه به خير و صلاح او نيست و گاهى اوقات چيزى را كه خوب است نمى خواهد، مى فرمايد: «چه بسا شما چيزى را دوست نداريد ولى خير شما در آن است و چه بسا شما چيزى را دوست داريد ولى آن چيز براى شما شر است عسى ان تكرهوا شيئا و هو خير لكم و عسى ان تحبوا شيئا و هو شر لكم» (سوره بقره آيه 216). در هر حال انسان نسبت به آينده خود ناآگاه است و در اين گونه موارد تنها و بهترين راه، توكل بر خداوند و متوسل شدن به امامان معصوم عليهم السلام و دعا كردن است. چه موانع متعدد و بزرگى كه با دعا كردن و توسل از پيش روى انسان برداشته مىشود تا مسير زندگى صاف و هموار عگردد.
4- محل زندگى نامناسب نظير محله بدنام و يا جرمخيز نيز يكى ديگر از عواملى است كه باعث كم شدن شانس ازدواج يك دختر مىتواند قلمداد گردد. شايسته است در چنين مواردى جهت تغيير در سرنوشت دختر هم كه شده خانواده وى دست به هجرت زده و محل زندگى خود را تغيير دهند.
5- ضعف در روابط اجتماعى نظير انزواجويى دختر نيز يكى از اين عوامل هستند: در چنين مواردى پيشنهاد مىگردد چنين دخترانى با حفظ عفت و رعايت ضوابط اخلاقى و شرعى در مجامع و محافل زنانه نظير روضههاى خانگى، مراسمع هيأتهاى مذهبى و… حضور يابند تا زمينه آشنايى مادران نيازمند عروس و يا واسطهها با چنين دخترى مهيّا گردد.
6- گاهى نيز دختر در محلى زندگى مىكند كه همتايى براى ازدواج با وى نيست مثلاً دختر مورد نظر داراى تحصيلات عاليه در حد دكتراست و يا اينكه وضع مالى پدرش بسيار بالاست و…. در چنين مواردى يكى از راهكارها هجرت و نقل مكان كل خانواده به محله و يا شهر بزرگتر و يا ميهمان شدن خود دختر (در صورت نبودن مانع و با رعايت ضوابط اخلاقى و شرعى) در منزل يكى از محارم در شهرى بزرگتر است.
چند راهكارعملى براى حل مشكل:
1 درمجالس زنانه باظاهرى آراسته وزيبا حاضرشويد.
2 روابط اجتماعى خودرا افزايش دهيدوسعى كنيد دراينگونه روابط باديگران با گرمى ومهربانى برخوردكنيد.
3 درگفت وگوهاى خود به صورت غيرمستقيم علاقه وميل خودرابراى ازدواج بافردمومن ومتدين ابرازداريد.
4 به جاى تمركزبرنقاط ضعف خودبرويژگى هاى مثبت شخصيتى خودتمركزكنيد. براى اين كارليستى ازنكات مثبت خودتهيه كنيدوهرروزآن رامروركنيد.
5 مهارتهاى زندگى خودراافزايش دهيد. براى اين كارمى توانيددركلاسهاى خياطى گلدوزى و… شركت كنيد.
6 چنانچه دررفتاروكردارخودنقاط منفى مشاهده مى كنيدسعى كنيداين نكات رابرطرف كنيد.
7 بادقت به بررسى موانع ازدواج خودبپردازيدوازاين موانع ليستى تهيه كنيدسپس باتمام وجودسعى دربرطرف كردن اين موانع داشته باشيد. چنانچه برطرف كردن اين موانع راازتوان خودخارج مى دانيدازافرادآگاه ودلسوزكمك بگيريد.
8 ازوالدين خودبخواهيدبراى برطرف شدن مشكل شما دعا كنند.
بيان راهكارهاى معنوى حل مشكل:
1 متوسل شدن به امامان معصوم (ع) به ويژه حضرت جوادالائمه است. چه موانع متعدد و بزرگى كه با دعا كردن و توسل از پيش روى انسان برداشته مى شود و مسير زندگى انسان صاف و هموار مى گردد. نقل است كه حضرت آيه الله العظمى بهجت (ره) دراين گونه موارد نماز جعفر طيار (كه در مفاتيح الجنان آمده است) را سفارش مى كردند.
2 از اميرالمؤمنين نقل شده كه هر كس قصد ازدواج داشته باشد دو ركعت نماز گذارد در هر ركعت پس از حمد سوره ياسين بخواند پس از اتمام نماز حمد و ثناى پروردگار گذارد.
3 دو دعا را نيز زياد بخوانيد در قنوت نماز، بعد از هر نماز، در سجده يا هر وقت ديگر:
الف. «اللهم اغننى بحلالك عن حرامك و بطاعتك عن معصيتك خدايا مرا بى نياز كن با حلالت از حرامت و با فرمانبرداريت از نافرمانيت». برخى از بزرگان توصيه كرده اند اين دعا 114 مرتبه در يك مكان مقدس مانند مسجد يا زيارتگاه خوانده شود.
ب. «ربِ انّى لِما أنزلتَ الىّ مِن خيرٍ فقيرٌ خدايا بى ترديد من به خيرى كه تو بر من فرو مى فرستى نيازمند و محتاجم». (قصص، آيه 24) قرآن مجيد مى فرمايد كه وقتى موسى گرسنه و تنها و بى سرپناه اين دعا را خواند به لطف خداى عالى حضرت شعيب دختر خود را به سوى او فرستاد و او را به دامادى برگزيد.
4 برخى به حسب تجربه خواندن و مداومت بر تلاوت آيه 21 سوره روم را براى اين منظور كارساز و مفيد مى دانند و آن آيه چنين است: وَ مِنْ آياتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِنْ أَنْفُسِكُمْ أَزْواجاً لِتَسْكُنُوا إِلَيْها وَ جَعَلَ بَيْنَكُمْ مَوَدَّهً وَ رَحْمَهً إِنَّ فِى ذلِكَ لَآياتٍ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ (21) و از نشانههاى خداوند اين است كه همسرانى از جنس خود شما براى شما آفريد، تا در كنار آنها آرامش يابيد، و در ميانتان مودت و رحمت قرار داد، در اين نشانه هايى است براى گروهى كه تفكر مىكنند.
5 دعاى «معراج» و «نادعلى» براى گشايش همه گرفتارى ها مفيد است.
6 امام صادق (ع) به ابوبصير مى فرمايند: هرگاه خواستى ازدواج كنى ابتدا دو ركعت نماز بجا بياور سپس حمد و سپاس خداوند نما و بعد بگو «اللهم أنى اُريد أن أتزوّج، اللهم فاقدر لى مِن النساء اعفهن فرجا، و احفظهن لى فى نفسها و فى مالى، و اوسعهن رزقا و اعظمهن بركه، و اقدر لى منها ولدا طيبا تجعله خلفا صالحا فى حياتى و بعد موتى» خداوندا من مى خواهم ازدواج كنم، خداوندا براى من پاكدامن ترين زنان را مقرر فرما و كسى كه خويشتن دار از همه نسبت به خود و نگهدارى كننده ترين فرد در مالم باشد، كه به واسطه آن نفسم (حالم) و مالم محفوظ بماند، كسى كه فراخ ترين روزى و بيشترين بركت را در زندگى داشته باشد، و از وى براى من فرزندى طيب در نظر بگير كه جانشينى شايسته در حيات و ممات من باشد.
7 دعاى زير در اواخر جلد 103 بحارالانوار كتاب النكاح باب «الدعاء عند التزويج» از اميرالمومنين (ع) نقل گرديده است اين حديث ضمن آنكه درخواست از خداست خود بيانگر عالى ترين معيارها در گزينش همسر نيز هست: هر كه قصد ازدواج داشته باشد دو ركعت نماز گذارد در هر ركعت پس از حمد سوره ياسين بخواند پس از اتمام نماز حمد و ثناى پروردگار گذارد و اين دعا را بخواند: «اللهم ارزقنى زوجه صالحه ولودا ودودا غيورا قنوعا ان احسنت شكرت و ان اسئت غفرت و ان ذكرت الله تعالى اعانت و ان نسيت ذكرت و ان خرجت من عندها حفظت و ان دخلت عليها سرت و ان امرتها اطاعتنى و ان اقسمت عليها ابرت قسمى و ان غضبت عليها ارضتنى يا ذالجلال والاكرام هب لى ذلك فانما اسالك ولا اجد الا ما قسمت لى»
مطمئن باشيد اگر به خداوند متعال توكل كنيد و تمام امور زندگى خود را به او واگذار كنيد، خداوند به بهترين وجه و شكل به آن رسيدگى خواهد كرد زيرا او خير و صلاح بندگانش را بهتر از آنها مىداند. در قرآن كريم آمده است: «چه بسا چيزى را خوش نداشته باشيد حال آن كه خير شما در آن است و يا چيزى را دوست داشته باشيد حال آنكه شر شما در آن است و خدا مىداند و شما نمىدانيد». (بقره/ 216)