دیدگاه کانت درمورد نیات انسان
دیدگاه کانت
برای روشن شدن دیدگاه کانت، ابتدا معنای نیت و ارادهي خیر بررسی ميشود؛ و در پایان معنای تکلیف و رابطهی آن با نیت، قوانین و اصول اخلاقی را بيان مينماييم.
نیت
«نیت فعل اخلاقی» در نظریهی کانت جایگاهي ویژه دارد. میتوان گفت کانت از جمله معدود صاحبان مکاتب اخلاقی است که به لایهای دیگر از فعل اخلاقی پرداخته؛ و آن «نیت فعل اخلاقی» است.
از نظر کانت نیت نقشی بنیادین در مطابقت فعل با فعل اخلاقی و توصیف آن به اخلاقی بودن دارد و هیچ فعلی را به صرف اینکه آن فعل در شمار افعال اخلاقی قرار میگیرد نمیتوان اخلاقی دانست، بلکه شرط اصلی و مطلب مهم، نیت است. او معتقد است کاری دارای ارزش اخلاقی است که علاوه بر ظاهر اخلاقی، از جهت نیت هم شرایطي خاص داشته و به این صورت باشد که فقط به نیت ادای تکلیف عقلانی و قانون وجدان انجام شود.
اگر کاری مطابق با وظیفه باشد، ولی فاعل آن نیتی غیر از ادای تکلیف داشته باشد، از حیطهی کار اخلاقی خارج شده و فاقد ارزش اخلاقی است.
از دیدگاه این مکتب هیچگونه نیتی غیر از نیت ادای تکلیف برای فعل اخلاقی قابل قبول نیست و انگیزههای دیگر هرچه باشد - عواطف انسانی، خدمات اجتماعی، رسيدن به پاداش، ترس از مجازات و حتی بهرهمندی از کمال - مانع میشود که کار وجههی اخلاقی داشته باشد.کانت در خصوص اینکه پاداش و مجازات نباید انگیزهی کار اخلاقی باشد چنین میگوید:
صفحات: 1· 2